De laatste jaren is geen buxushaag meer veilig voor deze groene rups met zwarte strepen. In veel wijken zie je alleen nog de kale struiken met spinsels staan en is alle blad weggevreten.

Rups van de buxusmot

Dit van oorsprong Chinees beestje is helaas niet een tijdelijk gast in ons land en zal je nu elk jaar weer tegenkomen. Als je je buxusplanten wilt behouden  dan zal je ze duchtig moeten bestrijden.

Goede ervaringen heb ik met bestrijdingsmiddelen op basis van Bacillus thuringiensis. Dit is poedertje  van een voor mensen onschadelijke bacterie en helemaal biologisch. Opgelost in water sproei je dit over de planten heen en na enkele dagen zijn bijna alle rupsen dood en verschrompeld. Helaas zul je dit wel ongeveer elke maand moeten herhalen omdat de motvlinders steeds weer nieuw eitjes leggen.Additivo-Supplemento-BIO-Bacillus-Devorator-BT32-di-Agrobeta-250g

Hoewel dit bestrijdingsmiddel niet giftig is en volledig veilig voor mensen is heb je in Nederland wel een spuitlicentie nodig om het te mogen kopen. Heb je een fruitteler of boer in je kennissenkring dan zou die ervoor kunnen vragen. De fabrikant Bayer verkoopt het onder de naam Xentari.

Kun je er niet aan komen via deze manier dan kun je het ook gewoon op Ebay  kopen. Voor € 16,- heb je dit binnen een week in huis. Met 250 gram kun je ongeveer 250 liter bestrijdingsmiddel maken. Hiermee kunnen de meeste mensen wel enkele jaren vooruit.