Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Nr.10
Wat de temperatuur betreft:
Bakkersgist werkt best bij een beslag-temperatuur van ± 24-28° C tijdens het fermentatieproces en wijngist bij 22-27° C. De speciale turbogisten zijn niet zo temperatuursgevoelig en gisten best tussen 20 en 30° C. Tijdens het vergisten kan de temperatuur tot 8° stijgen boven omgevingstemperatuur. Bij een fermentatie-temperatuur van 30-32° C moet men afkoelen (bv. opstellen op koelere plaats).
Boven de 40°C sterven de gistcellen af.
gewoon rochefort of westmallegist opkweken kan je ook doen. Hoef je niet voor te betalen, kan gemakkelijk een 15% alcohol aan en als je met een moutmengsel werkt, krijg je nog een betere smaak ook (enkel suikerdingen bezigen geeft je moonshine of wodka of zo, werken met graan of fruit geeft je iets in de richting van whisky, cognac, calva, …)

Magneetroerder: apparaat om vloeistoffen met te roeren. Wordt gebruikt bij maken Giststarter. Kan eenvoudig gemaakt worden van een pc fan.

Stookwijn.http://home.scarlet.be/pedroalco/Praktisch_Stoken/Stoken_met_Suikers/stoken_met_suikers.htmstookwijn maken
Alcotec 24 is niet slecht, maar Alcotec 48 is beter. Het vergist iets langzamer en levert een neutraler resultaat op.

diy roerder

20130717-190017.jpg